In augustus 2024 is het precies veertig jaar geleden dat Ann Christy overleed. Bovendien zou zij in 2025 tachtig jaar geworden zijn. Een hele tijd geleden dat ze onze harten beroerde, maar toch is ze altijd in ons collectief geheugen blijven hangen. Ann was amper 38 jaar jong toen ze ons verliet, maar als mens en zangeres leeft ze nog altijd verder in onze hoofden en harten. Ook hits als ‘De Roos’, ‘Dag vreemde man’, ‘Gelukkig zijn’ en ‘Ik leef voor jou’ blijken onsterfelijk en zijn al ontelbare keren gecoverd.
Ann Christy werd geboren als Christiane Lenaerts in een gezin met drie dochters en één zoon. Ze droomde er van jongsaf van om zangeres te worden maar haar vader zag dat aanvankelijk helemaal niet zitten. Uiteindelijk zette ze toch door en begon ze met het zingen van Franstalig repertoire. Later mocht ze het voorprogramma verzorgen van Adamo. Maar vooral bekend werd ze door de Knokke Cup, Canzonissima en het Songfestival.
Met dat Songfestival heeft ze een hele geschiedenis. Eerst werd ze als gedoodverfde favoriete de loef afgestoken door Nicole en Hugo en toen ze dan toch werd afgevaardigd door de toenmalige BRT eindigde ze onderaan. Dat maakte haar eigenlijk heel ongelukkig, zoals nogal wat zaken in het leven. Ze zong dan wel over ‘Gelukkig zijn’, maar velen twijfelen eraan of ze zelf ooit echt dat geluk gekend heeft.
In deze voorstelling wordt verteld over het leven en carrière van Ann Christy en worden de mooiste liedjes van haar gebracht.
We hebben het in deze muzikale lezing over het onstuimige leven van Ann, over haar grote talent, over haar ‘ongelukkig zijn’ en we stellen ons de vraag hoe het komt dat deze zangeres zo’n icoon is gebleven. Zowel jong en oud kennen haar en dat maakt haar toch wel heel speciaal. Dit heeft ook te maken met de passionele manier, waarop ze haar liedjes bracht, en met haar kleding die heel dikwijls werd ontworpen door Ann Saelens. Ook Mary Boduin komt in de verhaal voor. Zij stond namelijk in voor de teksten van ‘Gelukkig zijn’ en ‘Dag vreemde man’, twee meesterwerkjes. En als je aan Ann Christy denkt, moeten we er helaas altijd weer bij vertellen dat ze op bepaalde momenten wel echt in armoede leefde. En dat had te maken met het feit dat ze het zichzelf moeilijk maakte, omdat ze weigerde banale teksten of schlagers te zingen.
De liedjes van Ann worden gezongen door Martine Dams, een dame die al veel watertjes doorzwommen heeft en zelfs al in het Sportpaleis heeft opgetreden. De verhalen worden verteld door Herman Van Doninck.
ism. Avansa Kempen