Wist jij dat drie vierde van de mensen met onverklaarde symptomen vrouwen zijn? Dat vrouwen tot 33% meer kans hebben in het ziekenhuis te belanden met ernstige bijwerkingen van medicatie? In haar boek “Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten” onthult Sofie Peeters de oncomfortabele waarheid: eeuwenlang werd medisch onderzoek gebaseerd op het mannelijk lichaam, waardoor kennis over het vrouwenlijf achterstand opliep.
Migraine, menopauze, hartaandoening, endometriose, depressie, ADHD, maar ook vage symptomen zonder duidelijke diagnose. Deze aandoeningen hebben een genderdimensie: ze komen vaker (of enkel) voor bij vrouwen en/ of ze uiten zich op een andere manier bij vrouwen dan bij mannen. In haar boek laat Sofie zeven bekende vrouwen aan het woord over de symptomen, de zoektocht naar een diagnose en de impact op de relatie met zichzelf.
Tijdens deze lezing houdt Sofie een krachtig pleidooi voor gendersensitieve geneeskunde, vrouwenrechten en zelfkennis.
Sofie Peeters (1986) is allround storyteller: ze schrijft, filmt en maakt podcasts. Gender is de rode draad in haar werk. Haar eindwerk ‘Femme de la rue’ (2012), een docu over straatintimidatie, veroorzaakte een schokgolf in België en zette de problematiek op de maatschappelijke agenda.
Praktische info